Το παρακάτω κείμενο του Εργατικού-Κομμουνιστικού Κόμματος Ιράν αλιεύθηκε και μεταφράστηκε απ’ τη σελίδα του στο Facebook. Η φωτογραφία είναι από διαδήλωση στο Ιράν μ’ αίτημα την παραίτηση του Χαμενεΐ ύστερα απ’ την επίσημη αποκάλυψη εκ μέρους του ιρανικού καθεστώτος ότι ευθύνεται για την κατάρριψη του ουκρανικού επιβατηγού Boeing 737-800 κατά τη διάρκεια των πυραυλικών του επιθέσεων σ’ αμερικανικές στρατιωτικές βάσεις, οδηγώντας στον θάνατο των 176 επιβατών και μελών του πληρώματος. Για τις πρόσφατες αναταραχές στο Ιράν, βλέπε επίσης τα κείμενα «Ιράν: Ταξικός Πόλεμος ενάντια στις Ιμπεριαλιστικές Υποκρισίες» και «Μία Ανταπόκριση από τις Ταραχές στο Ιράν – Ψωμί, Δουλειές, Ελευθερία».

Μια νέα περίοδος σύγκρουσης μεταξύ του λαού και του ισλαμικού καθεστώτος ξεκινά.

Η εκτόξευση πυραύλων απ’ το ιρανικό καθεστώτος εναντίον δύο αμερικανικών βάσεων στο Ιράκ αποκάλυψε πολύ περισσότερο απ’ οτιδήποτε έχει προηγηθεί την αδυναμία και το αδιέξοδο της Ισλαμικής Δημοκρατίας.

Ύστερά από τρεις ημέρες εθνικού πένθους, περιφοράς της σορού, πολεμικών ιαχών κι απειλών ενάντια στους σφαγείς του «εθνικού ηγέτη», ένας αριθμός πυραύλων εκτοξεύτηκε ενάντια αμερικανικών στρατιωτικών βάσεων, και το καθεστώς ισχυρίστηκε ότι «πήραμε την εκδίκησή μας»! Είπαν ότι αυτό υπήρξε μια αμυντική και τελική αναλογική απάντηση στην αμερικανική «τρομοκρατική επίθεση», κι ότι τώρα η μπάλα βρίσκεται στο γήπεδο των ΗΠΑ. Ύστερα βγήκε στην φόρα ότι η κυβέρνηση των ΗΠΑ είχε προειδοποιηθεί για την πυραυλική επίθεση απ’ την ιρακινή κυβέρνηση. Πράγματι, μέσα μαζικής ενημέρωσης όπως το CNN παραθέσαν στα ρεπορτάζ τους ενημερωμένες πηγές σύμφωνα με τις οποίες η επίθεση είχε σκοπίμως σχεδιαστεί με τέτοιο τρόπο ώστε ν’ αποφευχθεί οποιαδήποτε αμερικανική απώλεια!

Ο Χαμενεΐ αποκάλεσε την απάντησή του ένα χαστούκι στο πρόσωπο των ΗΠΑ, υποσχόμενος ότι η εκδίκηση θα συνεχιστεί με άλλα μέσα. Ωστόσο, η επίθεση είναι περισσότερο μια προσπάθεια του ιρανικού καθεστώτος να παραστήσει το γενναίο παρά ένα χαστούκι στο πρόσωπο του εχθρού. Υπάρχει ακόμη η πιθανότητα το καθεστώς ν’ αποπειραθεί κι άλλες εκνευριστικές δράσεις· ωστόσο, κρίνοντας βάσει όσων έχει κάνει έως τώρα, είναι πασιφανές με τι θα μοιάζουν οποιεσδήποτε μελλοντικές εκδικητικές δράσεις.

Ο σκοπός αυτών των επιχειρήσεων του καθεστώτος είναι πάνω απ’ όλα η δημιουργία μιας αντιαμερικανικής βιτρίνας παρά η επιδίωξη μιας στρατιωτικής αναμέτρησης ή η πρόκληση ενός πολέμου. Στρατηγικά, καμία απ’ τις δύο πλευρές δεν θέλει ούτε μπορεί να ξεκινήσει έναν ολοκληρωτικό πόλεμο. Τους λίγους τελευταίους μήνες, κι οι δύο πλευρές έχουν επανειλημμένως δηλώσει ότι δεν επιδιώκουν έναν πόλεμο. Η ακολουθία των γεγονώτων της περασμένης εβδομάδας, η οποία οδήγησε στον φόνο του Σολεϊμανί και των συντρόφων του από αμερικανικά μη-επανδρωμένα αεροσκάφη, δεν έχει αλλάξει τη στάση των δύο πλευρών αναφορικά με την αποφυγή του πολέμου και μιας στρατιωτικής σύγκρουσης. Υπήρξε μια αύξηση της πολεμικής έντασης και του πολεμικού κλίματος, όμως αυτό υπήρξε περισσότερο ένας πολιτικός και προπαγανδιστικός ελιγμός παρά μια ενόρμηση προς μια ολοκληρωτική στρατιωτική σύγκρουση.

Όσον αφορά την Ισλαμική Δημοκρατία, ο στόχος των φιλοπόλεμων, αντιαμερικανικών καγχασμών της δεν υπήρξε ο Τραμπ αλλά οι λαϊκές μάζες στο Ιράν, το Ιράκ και την ευρύτερη περιοχή. Η Ισλαμική Δημοκρατία βρίσκεται αντιμέτωπη με μια μαζική αναταραχή στο Ιράν, το Ιράκ και τον Λίβανο, και χρειάζεται την πολεμική ένταση και προπαγάνδα -κι όχι τον ίδιο τον πόλεμο- ώστε να προσπαθήσει να οδηγήσει σε οπισθοχώρηση έναν λαό που ζητά την απομάκρυνσή της απ’ το Ιράκ και την ανατροπή της στο Ιράν. Την περασμένη εβδομάδα, το καθεστώς, χτυπώντας τα κούφια τύμπανα του αντιαμερικανισμού, προσπάθησε να στρέψει το μαζικό κύμα διαδηλώσεων στο Ιράν και το Ιράκ σε μια εχθρότητα εναντίον των ΗΠΑ. Ωστόσο, οι προσπάθειες αυτές απέτυχαν. Ο επαναστατημένος λαός του Ιράκ, ιδίως κατά το κίνημα διαμαρτυρίας των τελευταίων μηνών, έδωσε μια ταιριαστή απάντηση στους πρόσφατους ελιγμούς του ισλαμικού καθεστώτος του Ιράν επιτιθέμενος στα γραφεία της πολιτοφυλακής Hashd al-Shaabi [Λαϊκές Δυνάμεις Κινητοποίησης, οργάνωση-ομπρέλα που αποτελείται από 40 πολιτοφυλακές και χρηματοδοτείται απ’ το ιρακινό κράτος] στη Νασιρίγια και σ’ άλλες πόλεις, και ανακηρύσσοντας ως άκυρο το κίβδολο ιρακινό κοινοβούλιο σε απάντηση της απόφασής του υπέρ της Ισλαμικής Δημοκρατίας για την απομάκρυνση των αμερικανικών δυνάμεων. Οι πρόσφατες εξελίξεις κατέστησαν τον ιρακινό λαό περισσότερο επίμονο και περισσότερο αποφασισμένο στην έκκλησή του για την απομάκρυνση της Ισλαμικής Δημοκρατίας απ’ το Ιράκ.

Στο Ιράν, το υπεραντιδραστικό κλίμα του θρήνου, του θανάτου και του πένθους που προωθεί το καθεστώς ύστερα απ’ τον φόνο του Σολεϊμανί φθίνει ραγδαία. Η πυραυλική επίθεση του καθεστώτος, που δεν μπόρεσε καν να συντηρήσει το προσωπείο της αντιαμερικανικής του βιτρίνας, σήμανε το τέρμα αυτού του επιβλημένου σύντομου ξορκιού πένθους, θρήνου και λατρείας των μαρτύρων, καθώς και το τέλος των πολεμικών του ιαχών και των αντιαμερικανικών του παραληρημάτων. Ξεκινά μια νέα περίοδος σύγκρουσης μεταξύ του λαού και του καθεστώτος. Οι θεμελιώδεις κι ανεπίλυτες οικονομικές, πολιτικές και κοινωνικές κρίσεις του καθεστώτος στο Ιράν, το Ιράκ και την ευρύτερη περιοχή, κρίσεις οι οποιες ύστερα απ’ τις πρόσφατες εξελίξεις θα βαθύνουν πολύ περισσότερο, θα γεννήσουν ένα νέο κύμα μαζικών διαδηλώσεων ενάντια στη φτώχεια, την έλλειψη δικαιωμάτων και την καταστολή· ένα κύμα το οποίο μπορεί και πρέπει να φτάσει ως το σημείο να σαρώσει την Ισλαμική Δημοκρατία, εξαλείφοντάς την απ’ το Ιράν, το Ιράκ και την ευρύτερη περιοχή.

Κάτω η Ισλαμική Δημοκρατία!

Αλληλεγγύη στον αγώνα του λαού του Ιράν, του Ιράκ και του Λίβανου!

Εργατικό-Κομμουνιστικό Κόμμα Ιράν
9 Ιανουαρίου 2020