Alerta Comunista

Αναζητώντας την πραγματική κίνηση

Αν θέλουμε ν’ αλλάξουμε την μοίρα μας, πρέπει ν’ αγωνιστούμε στους δρόμους

Mizane Info (ΜΙ): Η Επιτροπή Adama καλεί [στις 1 Δεκεμβρίου 2018, τη τρίτη πανεθνική διαμαρτυρία των κίτρινων γιλέκων] σε μια σύγκλιση των αγώνων με τα «κίτρινα γιλέκα»;

Youcef Brakni εκ μέρους της Επιτροπής Adama (ΥΒ): Δεν μιλάμε για μια σύγκλιση των αγώνων μα αντ’ αυτού για μια συμμαχία. Η λέξη σύγκλιση, όπως χρησιμοποιείται εδώ, σημαίνει να βρεθούν μαζί στον ίδιο χώρο και να διαδηλώσουμε για αιτήματα που ήδη έχουν τεθεί. Αυτός είναι τρόπος με τον οποίο χρησιμοποιούμε τη λέξη όταν καλούμε τους κατοίκους των banlieues [υποβαθμισμένα γαλλικά προάστια στα οποία μένουν κυρίως μετανάστες] τα τελευταία χρόνια να συγκλίνουν τους αγώνες τους και να συμμετάσχουν σε αριστερές οργανώσεις ή σε οργανώσεις κοινωνικών κινημάτων. Μ’ αυτή την έννοια, η σύγκλιση εδώ [με τα «κίτρινα γιλέκα»] χάνει πάσα νόημα και φέρει πολλούς υπαινιγμούς. Αυτό που λέμε η Επιτροπή Adama είναι: «Να γίνουμε σύμμαχοι επί ίσοις όροις, το ζήτημα της ισότητας να βρεθεί στην καρδιά αυτής της συμμαχίας, να δράσουμε κοινωνικά από κοινού, πάνω απ’ όλα μαζί».

MI: Η Επιτροπή Adama βρίσκεται σ’ επαφή με μέλη των «κίτρινων γιλέκων» ή κάποιους εκ των διοργανωτών του;

ΥΒ: Μερικά «κίτρινα γιλέκα» στηρίζουν την Επιτροπή Adama. Ο Benjamin Belaidi στην Κομπιέν είναι ένας εξ αυτών.

MI: Το ζήτημα της συμμετοχής στα «κίτρινα γιλέκα» έχει φέρει διαιρέσεις στον πυρήνα των μιλιτάντηδων των banlieues. Θα θεωρούσες λαθεμένο οι κάτοικοι των banlieue να εγκαταλείψουν αυτού του είδους την κοινωνική κινητοποίηση; Καταλαβαίνεις όσους θεωρούν ότι πρόκειται για δύο διαφορετικά κομμάτια της Γαλλίας που δεν γνωρίζονται μεταξύ τους;

ΥΒ: Το σημαντικό είναι να έχουμε μια σαφή γραμμή και να μην υποχωρήσουμε απ’ αυτή. Να μην προδώσουμε τα πολιτικά ιδανικά μας. Όσον αφορά την κοινωνική κινητοποίηση, μοιραζόμαστε μια επισφάλεια και μια ενδημική ανεργία, η οποία σε μερικά banlieues μπορεί να φτάσει έως και 40%. Μοιραζόμαστε πολλά πράγματα όσον αφορά το κοινωνικό ζήτημα το οποίο, πολύ συχνά, είναι χειρότερο για τους κατοίκους των banlieues. Η έλλειψη πρόσβασης στην αγορά εργασία κι η ζωή σε πλήρως ανθυγιεινή οικήματα, τα οποία αρμόζουν στον 19ο αιώνα, κάνει το κοινωνικό ζήτημα μια πραγματικότητα που είναι πολύ περισσότερο βίαιη για εμάς. Επιπλέον, υπάρχει επίσης το ζήτημα του ρατσισμού και της αστυνομικής βαρβαρότητας το οποίο είναι ειδικό προς εμάς και που είναι πολύ σημαντικό να το θέσουμε στο προσκήνιο. Θα βγούμε στους δρόμους την 1η Δεκεμβρίου με τα «κίτρινα γιλέκα» επειδή έχουμε τον ίδιο εχθρό, αν και δεν αρνούμαστε τις ιδιαιτερότητες της δικής μας συνθήκης.

MI: Έχετε καλέσει τα «κίτρινα γιλέκα» να διευρύνουν τους δηλωμένους στόχους τους;

ΥΒ: Δεν ζητάμε τίποτα, το κάνουμε μόνοι μας. Τι σημαίνει να είσαι «κίτρινο γιλέκο»; Σημαίνει να εναντιώνεσαι στην ακριβή ζωή, τους φόρους και τις αυξήσεις στις τιμές των καυσίμων. Το κίνημα αυτό δεν ανήκει σε κανέναν. Ανήκει σε όλους όσους ζουν στην εξαθλίωση, που δεν τα βγάζουν πέρα, που πρέπει να δουλεύουν σκληρά για να ζήσουν τις οικογένειές τους, οι οποίοι, μερικές φορές, ακόμη κι όταν έχουν δουλειά, τελικά καταλήγουν να κοιμούνται στους δρόμους. Είμαστε κι εμείς «κίτρινα γιλέκα». Δεν ζητάμε τίποτα. Ερχόμαστε με τη δική μας ιδιαιτερότητα κι αυτό πρέπει επίσης ν’ ακουστεί.

MI: Τι έχετε να πείτε για ορισμένα ρατσιστικά ξεσπάσματα που έχουν ήδη συμβεί;

ΥΒ: Δεν θ’ αφήσουμε το πεδίο ανοιχτό στην ακροδεξία. Ας σοβαρευτούμε. Υπάρχουν ρατσιστικά ξεσπάσματα και σε αριστέρες διαδηλώσεις. Μερικοί αριστεροί μιλητάντηδες σε μια διαδήλωση με την Παλαιστίνη με ρωτήσαν «γιατί γράφεται τα συνθήματά σας στ’ αραβικά;». Δεν περιμέναμε τα «κίτρινα γιλέκα» για να δούμε αυτό το είδος ρατσιστικών συμπεριφορών. Όταν βλέπω αριστερούς μιλιτάντηδες να τρελαίνονται, χαμογελάω. Θα έπρεπε να δείτε πως συμπεριφέρεται η αριστερά σε μουσουλμάνους εργάτες στα εργοστάσια, κατηγορώντας τους για κομμουναλιστές. Προέρχομαι από μια πόλη στο της επαρχίας Σεν Σαν Ντενί στην οποία εκείνο που με απέτρεψε να γίνω μιλιτάντης είναι η αριστερά. Δεν ήταν η δεξιά που με σταμάτησε, αλλά το Κομμουνιστικό Κόμμα Γαλλία, οι Πράσινοι, κλπ. Η ανέγερση τζαμιών μπλοκαριζόταν σε αριστέρες πόλεις. Πρόκειται για υποκρισία. Υπάρχουν ορισμένες ρατσιστικές συμπεριφορές σε ορισμένες κινητοποιήσεις των «κίτρινων γιλέκων», μας δεν είναι κάτι καινοφενές: αποτελεί τον αντικατοπτρισμό του συνόλου της κοινωνίας. Πρέπει να διερωτηθούμε ποιος ευθύνεται γι’ όλα αυτά. Υπάρχει πρόβλημα όταν ορισμένα κομμάτια της αριστεράς μιλούν όπως η ακροδεξιά.

MI: Η κριτική αυτή θα μπορούσε να επεκταθεί και σε μιλιτάντηδες των banlieues, όχι μόνο σ’ αριστερούς μιλιτάντηδες…

ΥΒ: Ναι, επειδή μερικές φορές αναπαράγουν και μιμούνται αυτού τους είδους τις εκφράσεις, και πρόκειται για κάτι ντροπιαστικό. Δεν άκουσα όμως τέτοιες κριτικές όταν ίδιου τύπου επιθετικότητα συνέβαινε σε αριστερές διαδηλώσεις. Δεν πρέπει να μείνουμε στο πλάι των κινητοποιήσεων. Πρέπει πάντα να παραμένουμε ενεργοί και να λαμβάνουμε την πρωτοβουλία. Είναι καλύτερα να μπλοκάρουμε αυτή τη ρατσιστική συμπεριφορά απ’ την αρχή και συνεπώς ν’ αποφύγουμε το κίνημα αυτό να μετατραπεί πλήρως σε ρατσιστικό κίνημα, επειδή σ’ αυτή την περίπτωση θα καταλήξουμε να μην έχουμε να πολεμήσουμε μόνο τον Μακρόν μα και τα “κίτρινα γιλέκα”! Πρέπει να επιδείξουμε τη στρατηγική μας ευφυία. Αν θέλουμε πραγματικά ν’ αλλάξουμε την μοίρα μας εδώ στη Γαλλία και να βελτιώσουμε τις συνθήκες ζωής μας, πρέπει ν’ αγωνιστούμε κοινωνικά στους δρόμους. Υπάρχει μια θεμιτή θέση για όλους μας σ’ αυτή την κινητοποίηση. Πρέπει να συμμετάσχουμε σ’ αυτή, ο Μακρόν το παρατραβάει. Ο αντίκτυπος της πολιτικής του στην εργατική τάξη των banlieues θα είναι δέκα φορές ισχυρότερος.

MI: Η κινητοποίηση στην οποία καλείται στις 1 Δεκεμβρίου θα είναι κάποιου είδους πολιτικού τεστ αναφορικά με την εμπλοκή των banlieues στα «κίτρινα γιλέκα»;

ΥΒ: Στις 13 Οκτωβρίου, η Επιτροπή Adama διοργάνωση μια διαδήλωση μόλις μέσα σ’ επτά ημέρες αναφορικά με τα ψέματα του συστήματος δικαιοσύνης αναφορικά με την αστυνομική βαρβαρότητα. Στη διαδήλωση συμμετείχαν 4.000 άτομα. Αποδείξαμε ήδη την ικανότητά μας να κινητοποιήσουμε κόσμο. Έχουμε αυτοπεποίθηση. Αυτοί που μας ακολουθούν ξέρουν ότι μπορούμε να πολεμήσουμε για το κοινό καλό. Παρομοίως, θα παραβρεθούμε την 1η Δεκεμβρίου στην πορεία των εργατών του σιδηροδρόμου στις 13:00 στον σιδηροδρομικό σταθμό Σεν Λαζάρ, πορευόμενοι προς τα Ηλύσια Πεδία.

%d bloggers like this: