Το παρακάτω κείμενο του/της L. M. μεταφράστηκε απ’ τον ιστότοπο της Διεθνιστικής Κομμουνιστικής Τάσης.

Η παρακάτω έκθεση αποτελεί μια μικρή απεικόνιση του τι συμβαίνει στον κόσμο πέραν της Ιταλίας.

Κατά κάποιον τρόπο, ο κορωνοϊός έχει ενώσει τους εργάτες σ’ όλο τον κόσμο κάτω από το ίδιο σύνθημα: δεν θέλουμε να πεθάνουμε για τα κέρδη σας.

Τα παραδείγματα που ακολουθούν στοχεύουν να δείξουν ότι:

  1. οι Ιταλοί εργάτες δεν είναι μόνοι τους στην πάλη για τη διασφάλιση ασφαλών συνθηκών, ούτε οι εργάτες στις μη-αναγκαίες υπηρεσίες βρίσκονται μόνοι τους στην μάχη ώστε να μείνουν σπίτι τους με πλήρη καταβολή του μισθού τους·
  2. οι άμεσες προλεταριακές διεκδικήσεις είναι οι ίδιες σήμερα σ’ όλον τον κόσμο·
  3. οι άμεσες διεκδικήσιες, όσο δικαιολογημένες κι αν είναι, δεν επαρκούν.

Πρέπει να στηρίξουμε τις διεκδικήσεις για ασφαλείς συνθήκες για τους εργάτες στις αναγκαίες εργασίες και για την πλήρη καταβολή μισθών για όλους τους άλλους που αναγκάζονται να μείνουν σπίτι, όμως πρέπει παράλληλα να έχουμε συνείδηση του ορίου που οι διεκδικήσεις αυτές συνεπάγονται: ονομαστικά, ότι η ταξική πάλη πρέπει ΑΜΕΣΑ να μετατοπιστεί σε μια πολιτική αποκήρυξη του καπιταλισμού. Καλούμε σ’ αυτή την κατεύθυνση ρητά και κατηγορηματικά -κάτι που τα συνδικάτα, απ’ την ίδια τους τη φύση, δεν μπορούν και δεν θέλουν να κάνουν- όμως λέμε σε κάθε συγκέντρωση, σε κάθε απεργία, σε κάθε τρικάκι, φυλλάδιο ή ανακοίνωση, ότι πέρα απ’ τις άμεσες διεκδικήσεις του σήμερα, γνωρίζουμε ότι ο εχθρός είναι ο καπιταλισμός. Στην πραγματικότητα, είναι ο καπιταλισμός που θέτει τα κέρδη πάνω απ’ τις ανθρώπινες ζωές, που μας εκμεταλλεύεται και μας σκοτώνει καθημερινά στους χώρους εργασίας, κι είναι ο καπιταλισμός ο οποίος έχει παράξει μια άρρωστη, μολυσμένη κοινωνία γεμάτη εξαθλίωση.

Είθε αυτά τα πρώτα σημάδια πάλης να είναι η στιγμή που θα εγερθεί η αντικαπιταλιστική συνείδηση στην εργατική τάξη. Αυτό το χρειαζόμαστε σήμερα περισσότερο από ποτέ.

Αργεντινή

18 Μαρτίου: Στα λιμάνια εξαγωγής σιτηρών της Urgara υπήρξε αναταραχή από εργάτες που απειλούσαν ν’ απεργήσουν αυτή την κρίσιμη στιγμή επειδή δεν είχαν καμία εγγύηση επαρκούς προστασίας απ’ τον ιό.

Αυστρία

18 Μαρτίου: Παρά τις απαγορεύσεις, υπήρξε μια αυθόρμητη απεργία και διαδηλώσεις εργατών στο Linz-Bindermichl-Keferfeld. Η εταιρεία απέτυχε να εξασφαλίσει ασφαλείς συνθήκες για τους εργάτες.

Μιανμάρ

17 Μαρτίου: Σχεδόν 800 εργάτες του Global Textile Factory [Παγκόσμιου Εργοστασίου Υφασμάτων] της επαρχίας Kampong Speu ανάγκασαν τη διοίκηση να καταβάλει τους καθυστερημένους μισθούς κι ασφάλιστρα. Το εργοστάσιο είχε σταματήσει να λειτουργεί απ’ τα μέσα Φεβρουαρίου λόγω του κορωνοϊού.

Βραζιλία

17 Μαρτίου: Ο περιορισμός των επισκεπτηρίων κι η ακύρωση των αδειών απ’ τη φυλακή ως μέτρο για τον περιορισμό της διάδοσης του ιού είχε ως αποτέλεσμα την αναταραχή στις φυλακές στα νότια της χώρα της. Περίπου 1.350 κρατούμενοι δραπέτευσαν κατά τις εξεγέρσεις στις φυλακές. (yeryuzupostasi.org)

17 Μαρτίου: Εργάτες των λιμανιών Σάντος, Σάο Βισέντε, Guarujá και Κουμπατάο κηρύξαν την άμεση παύση όλων των εργασιών για το σύνολο της περιόδου της καραντίνας που κήρυξε η κυβέρνηση του Σάο Πάολο. Ο πρόεδρος του διοικητικού συμβουλίου εφοδιαστικής αλυσίδαν και μεταφορών του Σάο Πάολο απάντησε: «Υπάρχουν πολλές εναλλακτικές. Η πιο δραστική είναι η κήρυξη μιας κατάστασης εκτάκτου ανάγκης σ’ όλο το Σάο Πάολο για την αναστολή των ατομικών δικαιωμάτων και των απεργιών», Οι εργάτες, απ’ την μεριά τους, δηλώσαν πρόθυμοι να συνεχίσουν τις δραστηριότητες φόρτωσης κι εκφόρτωσης που σχετίζονται μόνο με απαραίτητες υπηρεσίες. (www1.folha.uol.com.br)

20 Μαρτίου: Υπάλληλοι της Almaviva do Brasil στο Consolação (ένα απ’ τα πολλά τηλεφωνικά κέντρα της χώρας, με 37.000 υπαλλήλους) κατέβασαν τ’ ακουστικά τους, σταματήσαν να δουλεύουν και κλείσαν τους δρόμους λόγω φόβου για τον ιό. Στα συνθήματά τους καλούσαν σε διανομή αντισηπτικών σε όλους τους υπαλλήλους. Οι εργάτες που αρρωσταίνουν δεν πληρώνονται, το καθάρισμα γίνεται χωρίς την αλλαγή των λερωμένων πανιών, δεν υπάρχει σαπούνι στους τουαλέτες και τα γραφεία των τηλεφωνητών δεν ακολουθούν τα μέτρα για τις αποστάσεις ασφαλείας. (noticias.uol.com.br)

Γαλλία

16 Μαρτίου: Εργάτες στο εργοστάσιο ψωμιού Neuhauser στο Folschviller -ένας απ’ τους μεγαλύτερους αρτοπαραγωγούς της χώρας- επιβάλουν το κλείσιμο του εργοστασίου για 24 ώρες ύστερα απ’ τη διάγνωση ενός εκ των συναδέλφων τους ως θετικός στον ιό.

16 Μαρτίου: Στη Λιλ, το εργοστάσιο του καναδικού κατασκευαστή σιδηροδρόμων Bombardier de Crespin έκλεισε επ’ αόριστον κι όλοι οι εργάτες που απασχολούνταν στην παραγωγή είναι μερικά άνεργοι απ’ τη Δευτέρα. (lapresse.ca)

17 Μαρτίου: Ύστερη απ’ τη διάγνωση ενός υπαλλήλου ως θετικός στον ιό την προηγούμενη ημέρα, οι εργάτες της Amazon στο Μοντελιμάρ, το Σαλόν-συρ-Σον και τη Ντουαί κατεβήκαν σ’ απεργία, καταγγέλοντας την έλλειψη εξοπλισμού ατομικής προστασίας, την μη-τήρηση των αποστάσεων ασφαλείας και την έλλειψη αντισηπτικών. Εργάτες παρατάχθηκαν στην είσοδο των αποθηκών της Amazon στη Σεβρέ, τηρώντας μεταξύ τους τις αποστάσεις ασφαλείας. (info-chalon.com)

17 Μαρτίου: Αρκετές εκατοντάδες εργάτες απ’ τα ναυπηγεία της Σαιν-Ναζαίρ αποχώρησαν απ’ τα πόστα τους επειδή δεν υπήρχε καμία εγγύηση ασφαλών συνθηκών. Τα ναυπηγεία απασχολούν συνολικά περισσότερους από 10.000 εργάτες. (enoughisenough14.org)

17-18 Μαρτίου: Είκοσι απασχολούμενοι στην υαλουργία και περισσότεροι από σαράντα στη διακόσμηση κατεβήκαν σ’ απεργία στις 17 & 18 Μαρτίου στην εταιρεία Saverglass στο Feuquières, λόγω της μη-συμμόρφωσης της εταιρείας στους κανόνες για τη διασφάλιση της υγείας του προσωπικού. (actu.fr)

18 Μαρτίου: Αυθόρμητη απεργία υπαλλήλων της ID Logistics στη Λεζ Ερμπιέ.  Διεκδικούν να μείνουν σπίτι τους με πλήρη καταβολή των μισθών τους ως μορφή αποτροπής της διάδοσης του κορωνοϊόυ.

20 Μαρτίου: Εργάτες της Amazon στη Λιλ μάχονται ενάντια της μη-εφαρμογής των μέτρων ασφαλείας για τον ιό.

Ισλανδία

13 Μαρτίου: Για να προστατευτούν απ’ την πανδημία, οι οδηγοί λεωφορείων ανοίγουν μόνο τις κεντρικές και τις πίσω πόρτες των λεωφορείων χωρίς να ελέγχουν για εισιτήρια. (yeryuzupostasi.org)

Παναμάς

20 Μαρτίου: Ξεσπά έντονη αναταραχή μεταξύ των εργατών της Minera Panama (περισσότεροι από 6.000) ύστερα απ’ τα πρώτα κρούσματα του κορωνοϊού. Η εταιρεία αρνείται να παρέμβει για την ασφάλεια στον χώρο εργασίας και στα ορυχεία, όπου συχνά ζουν στο ίδιο δωμάτιο έως και 6 εργάτες στοιβαγμένοι ο ένας πάνω στον άλλον. (panamaamerica.com.pa)

Ισπανία

17 Μαρτίου: Χίλιοι εργάτες της Balay στη Σαραγόσα επιβάλλουν το κλείσιμο του εργοστασίου ενάντια στον κορωνοϊό. Η διοίκηση της Balay είχε αρνηθεί να κλείσει παρά την απουσία μέτρων ασφαλείας. (izquierdadiario.es)

18 Μαρτίου: Το εργοστάσιο της Aeronova στην Berantevilla, το οποίο απασχολεί 450 εργάτες, διακόπτει προσωρινά τη λειτουργία του τη Τετάρτη ύστερα απ’ τις διαδηλώσεις των εργατών του εργοστασίου στις 17 Μαρτίου. Οι εργάτες απαιτούσαν το κλείσιμο του εργοστασίου λόγω της κατάστασης που έχει δημιουργήσει η πανδημία του κορωνοϊού.

Τουρκία

19 Μαρτίου: Εργάτες στα υφαντουργεία Sarar παραμέλησαν τις προτροπές των συνδικάτων τους και διακόψαν την παραγωγή για μισή ώρα διαμαρτυρόμενοι για το γεγονός ότι δεν έχει παρθεί κανένα μέτρο για την προστασία τους απ’ τον ιό. Ζητάν εγγυήσεις ότι οι χώροι εργασίας θα καθαριστούν. Δεν υπήρχαν αντισηπτικά στην είσοδο κι οι συνθήκες υγιεινής στο κυλικείο είναι κακές. (yeryuzupostasi.org)

20 Μαρτίου: Εργάτες στο ναυπηγείο Galataport στην Ινσταμπούλ κατεβήκαν σ’ απεργία λόγω της παντελούς έλλειψης μέτρων ενάντια στον κορωνοϊό, παρά τις πολλές τους αιτήσεις προς τη διοίκηση. (yeryuzupostasi.org)

21 Μαρτίου: Εργάτες του ταχυδρομείου και του τηλέγραφου κατεβήκαν σ’ απεργία αφότου η περιφερειακή διοίκηση της PTT επέτρεψε στους μόνιμους υπαλλήλους να μείνουν σπίτια τους τα Σάββατα επιβάλλοντας υπερωρίες στους περίπου 200 εργολαβικούς εργάτες. (yeryuzupostasi.org)

Καναδάς

14 Μαρτίου: Εργάτες στο εργοστάσιο Windsor της Fiat-Chrysler στο Οντάριο αποχώρησαν αυθόρμητα απ’ τα πόστα τους.

ΗΠΑ

17 Μαρτίου: Στα εργοστάσια της GM, της Ford και της FCA αυξάνονται οι καταγγελίες των εργατών για την κακή υγιεινή και την έλλειψη ασφαλών συνθηκών στα εργοστάσια, ενώ οι περισσότεροι μάνατζερ κι υπάλληλοι εργάζονται απ’ το σπίτι. Οι μάνατζερ αυτών των τριών μεγάλων εταιρειών έχουν αρνηθεί το αίτημα των εργατών να κλείσουν τα εργοστάσια για δύο εβδομάδες. (labornotes.org)

17 Μαρτίου: Εργάτες κλείνουν προσωρινά το τμήμα βαφής στο εργοστάσιο Warren της Chrysler κοντά στο Ντητρόιτ.

18 Μαρτίου: Αυθόρμητη 24ωρη απεργία των οδηγών στα μέσα δημοσίων συγκοινωνιών του Ντητρόιτ επειδή δεν τους δώθηκε εξοπλισμός ατομικής προστασίας, δεν έγινε απολύμανση των οχημάτων και δεν υπήρχε επαρκής υγιεινή. Δεν υπάρχε δημόσια συγκοινωνία σ’ όλο το Ντητρόιτ για ολόκληρη την ημέρα. Τα συνδικάτα αναγκάστηκαν να στηρίξουν την απεργία. (labornotes.org)

18 Μαρτίου: Αυθόρμητες απεργίες στο εργοστάσιο της Fiat-Chrysler στο Sterling Heights αφότου δύο υπάλληλοι διαγνώστηκαν θετικοί στον ιό. Ως αποτέλεσμα των απεργιών, το εργοστάσιο έκλεισε.

22 Μαρτίου 2020