Η ιδρυτική διακήρυξη της Βαυαρικής Συμβουλιακής Δημοκρατίας κατά τη διάρκεια της Γερμανικής Επανάστασης. Συντάχθηκε στις 6 Απριλίου του 1919 και κυκλοφόρησε την επόμενη ημέρα. Η μετάφραση μας έγινε απ’ την αγγλική μετάφραση της διακήρυξης απ’ το βιβλίο The German Left and the Weimar Republic: A Selection of Documents, εκδόσεις Brill, 2014, μια εξαιρετική ανθολογία κειμένων της γερμανικής αριστεράς απ’ την περίοδο της Δημοκρατίας της Βαϊμάρης σε μετάφραση κι επιμέλεια του Ben Fowkes. Στην φωτογραφία, το πρωτοσέλιδο της Münchner Neuesten Nachrichten στις 7 Απριλίου του 1919 με τη διακήρυξη.

Προς τον λαό της Βαυαρίας!

Η απόφαση πάρθηκε. Η Βαυαρία είναι μια Συμβουλιακή Δημοκρατία. Ο εργαζόμενος λαός είναι αφέντης της μοίρας του. Η επαναστατική εργατική τάξη κι αγροτιά της Βαυαρίας, συμπεριλαμβανομένων όλων των αδερφών μας που είναι στρατιώτες, δεν χωρίζονται πλέον από κομματικές διαφωνίες και συμφωνήσαν ότι από εδώ κι εμπρός πρέπει να μπει ένα τέρμα σε κάθε είδους εκμετάλλευση και καταπίεση. Ο σκοπός της δικτατορίας του προλεταριάτου, η οποία αποτελεί τώρα γεγονός, είναι να δημιουργήσει μια αληθινά σοσιαλιστική κοινότητα, μια δίκαιη σοσιαλιστική-κομμουνιστική οικονομία, στην οποία κάθε εργαζόμενος άνθρωπος μπορεί να λάβει μέρος στη δημόσια ζωή.

Το κοινοβούλιο, αυτό το στείρο δημιούργημα της αστικής-καπιταλιστικής εποχής η οποία τώρα έχει φτάσει στο τέλος της, διαλύθηκε, και η κυβέρνησή της παραιτήθηκε. Τα Συμβούλια του εργαζόμενου λαού διορίσαν κομισάριους οι οποίοι τώρα λαμβάνουν έκτακτη εξουσία όντας υπόλογοι στον εργαζόμενο λαό. Οι βοηθοί τους θα είναι δοκιμασμένοι κι έμπιστοι άνθρωποι απ’ όλες τις τάσεις του επαναστατικού σοσιαλισμού και κομμουνισμού· ζητάμε απ’ τους πολυάριθμους ικανούς αξιωματούχους της γραφειοκρατίας, ιδίως αυτούς της χαμηλότερης και της μεσαίας βαθμίδας, να συνεργαστούν ενεργά στη λειτουργία της νέας Βαυαρίας. Όμως το γραφειοκρατικό σύστημα θα εξαληφθεί χωρίς άλλη καθυστέρηση.

Ο τύπος θα κοινωνικοποιηθεί.

Θα στηθεί άμεσα ένας κόκκινος στρατός. Ένα επαναστατικό δικαστήριο θα τιμωρήσει άμεσα κι ανηλεώς κάθε επίθεση στη Συμβουλιακή Δημοκρατία.

Η Βαυαρική Συμβουλιακή Δημοκρατία ακολουθεί τα παραδείγματα του ρωσικού και του ουγγαρικού έθνους. Σχηματίζει άμεσα έναν αδελφικό δεσμό μ’ αυτά τα έθνη. Αντιθέτως, απορρίπτει κάθε συνεργασίας με την ελεεινή κυβέρνηση των Έμπερτ, Σάιντεμαν, Noske κι Erzberger, επειδή συνεχίζουν υπό το λάβαρο της σοσιαλιστικής δημοκρατίας τις αισχρές ιμπεριαλιστικές, καπιταλιστικές δραστηριότητες της διαλυμένης γερμανικής αυτοκρατορίας.

Καλούμε όλους τους Γερμανούς αδελφούς μας να μας ακολουθήσουν. Η Βαυαρική Συμβουλιακή Δημοκρατία χαιρετίζει όλους τους προλετάριους, όπου κι αν μάχονται για ελευθερία και δικαιοσύνη, για τον επαναστατικό σοσιαλισμό, στη Βυρτεμβέργη και το Ρουρ, σ’ όλο τον κόσμο.

Η 7η Απριλίου κηρύσσεται εθνική εορτή ως σύμβολο της περιχαρής αναμονής μας για ένα χαρούμενο μέλλον για το σύνολο του ανθρώπινου είδους. Τη Δευτέρα 7 Απριλίου 1919, ως σύμβολο ότι ξεκινάμε ν’ αφήνουμε πίσω μας την καταραμένη εποχή του καπιταλισμού, η εργασία θα σταματήσει σ’ όλη τη Βαυαρία εκτός κι αν είναι αναγκαία για την επιβίωση του εργαζόμενου λαού. Εκδίδονται ταυτόχρονα περισσότερο λεπτομερείς οδηγίες επ’ αυτού.

Ζήτω η ελεύθερη Βαυαρία! Ζήτω η Συμβουλιακή Δημοκρατία! Ζήτω η παγκόσμια επανάσταση!

Μόναχο, 6 Απριλίου 1919

Το Επαναστατικό Κεντρικό Συμβούλιο της Βαυαρίας:
Niekisch, Gustav Landauer, Erich Mühsam, Gandorfer (Αγροτικό Συμβούλιο),
Δρ. Franz Lipp, Albert Schmid

Για το Επαναστατικό Στρατιωτικό Συμβούλιο:
Kohlschmid, Johann Wimmer, Max Mehrer