1.

Τα γεγονότα των τεσσάρων τελευταίων ετών στη Ν. Φιλαδέλφεια και τη Ν. Ιωνία αναδεικνύουν τα όρια αυτού που κάποιοι αποκάλεσαν «οπαδικό κίνημα». Μπορεί διάφοροι οπαδοί της ΑΕΚ (οργανωμένοι και μη) να προέβησαν σε διάφορες αντιφασιστικές κινήσεις ως οπαδοί της ΑΕΚ, όμως η δραστηριότητα αυτή δεν υπήρξε αναγκαία ανταγωνιστική (προς το κεφάλαιο). Οι συγκρούσεις με φασίστες, αν δεν εντάσσονται στα πλαίσια μιας αμφισβήτησης της προλεταριακής συνθήκης, μιας αμφισβήτησης δηλαδή της μισθωτής εργασίας και της ατομικής ιδιοκτησίας, παραμένουν εντός του πλαισίου της υπεράσπισης της αστικής δημοκρατίας.

2.

Το «ΑΕΚ σημαίνει προσφυγιά ξεριζωμένη» που αναγράφεται σε αρκετούς τοίχους της Ν. Ιωνίας και της Ν. Φιλαδέλφειας, παρά τους ισχυρισμούς των ίδιων των ΑΕΚτζήδων και κάποιων πολιτικών αντιφασιστών που ψάχνουν συμμάχους στα σκατά, είναι άκρως εθνικιστικό. Μεγαλύτερη απόδειξη αυτού ο πρόσφατος χείμαρρος περί «εθνάρχη Μελισσανίδη», «επιστροφής στα ιερά χώματα», δακρυσμένους ΑΕΚτζήδες που «ξαναπατάν στη γη των παππούδων τους».

3.

Όταν πλήττεται η ΑΕΚ ως καπιταλιστική επιχείρηση πλήττεται και η ΑΕΚ ως φαντασιακή κοινότητα, ακριβώς επειδή είναι συγκροτημένη διά μέσου αυτής της επιχείρησης. Την κρίσιμη στιγμή, οι οπαδοί της ΑΕΚ δεν μπορέσαν να αμφισβητήσουν την ίδια τους αυτή τη ταυτότητα των οπαδών της ΑΕΚ, οπότε έδρασαν, και συνεχίζουν να δρουν, υπερασπιζόμενοι το συμφέρον της ΑΕΚ· δηλαδή, έδρασαν και δρουν σαν έθνος σε πόλεμο. Κι αυτό είναι κάτι που δεν θα μπορέσουν ποτέ να καταλάβουν όσοι ψάχνουν για τους «συσχετισμούς εντός της κερκίδας» και μιλούν για «φασιστικούς συνδέσμους εναντίον “δικών” μας». Όπως ορθά παρατηρήθηκε από κάποιον Θεσσαλονικιό, «προσπαθώντας να πολιτικοποιήσουμε τους χουλιγκάνους, χουλιγκανοποιηθήκαμε οι ίδιοι».

4.

Η καλοκαιρινή φιέστα στο σημείο του γηπέδου για τον εορτασμό της εκκίνησης των έργων για την ανέγερση του γηπέδου δεν υπήρξε απλά μια επίδειξη δύναμης από την μεριά του Μελισσανίδη, ούτε μόνο «άρτος και θεάματα» για τους οπαδούς. Ήταν πρώτα απ’ όλα ένας αγιασμός σε συνεργασία με την Μητρόπολη Ν. Ιωνίας – Ν. Φιλαδέλφειας για την επισφράγιση των σχέσεων μεταξύ Μελισσάνιδη-Εκκλησίας.

5.

Να θυμίσουμε ότι η Μητρόπολη Ν. Ιωνίας – Ν. Φιλαδέλφειας ετοιμάζει τη δημιουργία του λεγόμενου «Ιωνικού Πάρκου» έναντι του σταθμού ΗΣΑΠ (στο μέλλον και μετρό) Περισσού (σε σημείο δηλαδή του δήμου Ν. Ιωνίας που συνορεύει με τη Ν. Φιλαδέλφεια) με τη σύμφωνη γνώμη του δήμου Ν. Ιωνίας (ο οποίος μάλιστα έκανε και στην άκρη ώστε ο χώρος να παραχωρηθεί στην μητρόπολη κι όχι στον ίδιο) σε χώρο ιδιοκτησίας της Τράπεζας Πειραιώς, έκτασης 7.000 τμ. Οι κύριες ατραξιόν του Ιωνικού Πάρκου θα είναι ένας ναός για τη στέγαση του κουφαριού του νέου πολιούχου αγίου της Ν. Ιωνίας και ένα μικρασιατικό μουσείο. «Αγιά Σοφιά» η ΑΕΚ, μουσείο Χαμμένων Πατρίδων και Μικρασιατικού Πολιτισμού η Εκκλησία. Ελλάς, Μελισσανίδης, Ιησούς: η νέα αγία τριάδα.

6.

Ο δήμος Ν. Ιωνίας βρίσκεται σε πλήρη στήριξη του σχεδίου της Εκκλησίας για τη δημιουργία του «Ιωνικού Πάρκου». Ο δήμος αποχαρακτηρίζει και χαρακτηρίζει χώρους που γνωρίζει ότι δεν έχει χρήματα για να χρησιμοποιήσει ώστε να καταλήξουν τελικά στην Μητρόπολη, ενώ παράλληλα αλλάζει τον πολιούχο της περιοχής ώστε να υπάρχει δικαιολογία για την ανέγερση νέου ναού αφιερωμένου στη μνήμη του, όπου θα στεγαστεί και το κουφάρι του ως ατραξιόν. Σε λίγα χρόνια μάλλον θα καταλήξουμε και σε ελέω θεού δημαρχεία, για την οποία θα μάχονται οι δυναστείες Γκότση και Μανούρη…

7.

Το Ιωνικό Πάρκο το έχει αναλάβει η Δέκαθλον, εταιρεία του Πέτρου Συναδινού και του Κωνσταντίνου Βαρβιτσιώτη (αδερφός του γνωστού Μιλτιάδη), η οποία μεταξύ άλλων ήταν υπεύθυνη για το ΣΕΦ, το στάδιο Γ. Καραϊσκάκης, το γειτονικό γήπεδο του Απόλλων Σμύρνης στη Ριζούπολη, τον Αστέρα Βουλιαγμένης και πολλά από τα έργα για τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2004.

8.

Σε απόσταση αναπνοής από το Ιωνικό Πάρκο, συνεπώς και τον σταθμό ΗΣΑΠ του Περισσού, στην παλιά Columbia και γύρω από το άλσος Προμπονά, ο Μελισσανίδης έχει αγοράσει εκτάσεις πιθανότατα για την ανέγερση εμπορικού κέντρου, καθώς το αρχικό του πλάνο για την ανέγερση mall εντός τους άλσους Ν. Φιλαδέλφειας δίπλα στο γήπεδο απέτυχε.

9.

Στα τέλη του Σεπτεμβρίου αποφασίστηκε από τον δήμο Ν. Ιωνίας ανάπλαση κόστους 11,5 εκατομμυρίων ευρώ (παρεχωρημένων από την Περιφέρεια) με πρόσχημα την «ανάδειξη της διατηρητέας καμινάδας». Το Ο.Τ. 150, το οποίο αυτή τη στιγμή λειτουργεί ως δημόσιο δωρεάν πάρκινγκ, θα μετατραπεί σε πάρκο, παρά του γεγονότος πως κυριολεκτικά 10 μέτρα παρακάτω υπάρχει ήδη άλλο πάρκο. Και παρά του γεγονότος πως το Ο.Τ. 150 βρίσκεται κυριολεκτικά απέναντι από τον σταθμό ΗΣΑΠ Ν. Ιωνίας, το σχέδιο προβλέπει την κατασκευή υπόγειου πάρκινγκ 3 επιπέδων ώστε «η Πλατεία αυτή να λειτουργήσει ως χώρος αναψυχής υπερτοπικής εμβέλειας». Το μυστήριο αυτού του παραλογισμού λύνεται με μιας στρέφοντας το βλέμμα στην ΑΕΚ: το Ο.Τ. 150 βρίσκεται στην περιφέρεια του κύκλου ακτίνας 1χλμ στην οποία πρέπει να δημιουργηθούν νέες θέσεις στάθμευσης για την εξυπηρέτηση του γηπέδου της ΑΕΚ, και η παρούσα χωρητικότητα της αλάνας δεν επαρκεί – επίσης, η έως σήμερα χρήση της αλάνας ως πάρκινγκ ήταν παράτυπη, κάτι που την εμπόδιζε να συνυπολογιστεί στις θέσεις στάθμευσης για το γήπεδο. Να σημειωθεί επίσης πως στα σχέδια για το «Ιωνικό Πάρκο» έναντι του σταθμού ΗΣΑΠ Περισσού, συμπεριλαμβάνεται επίσης κατασκευή υπόγειου πάρκινγκ.